Personal Site

 

Welcome to my world

 

Ο Ιωάννης Ρήγας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Βυζάντιο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης.  Η πρώτη επαφή με τον όμιλο και το τένις έγινε στην αρχή σαν μέρος του παιχνιδιού στα όρια της γειτονιάς και η ενσωμάτωσή του στο χώρο έγινε με τόσο φυσικό τρόπο, σαν να ήταν γεννημένος για το άθλημα που τον κέρδισε και τελικά τον κατέκτησε.  Το δελτίο του ως αθλητής στην Ε.Φ.Ο.Α. εκδόθηκε το 1974 και έκανε τα πρώτα του τενιστικά βήματα με την τότε προπονήτρια του ομίλου, Διονυσία Αστερή, ενώ από το 1976 μετά την αποχώρηση της προπονήτριάς του, συνέχισε σταθερά την καθοριστική πορεία του με τον τότε προπονητή, Γιώτη Τριανταφυλλίδη.

Η πρώτη του επίσημη συμμετοχή σε αγώνες τον οδήγησε και στην πρώτη αξιοσημείωτη κατάκτηση το 1977, όταν με τον Νίκο Γαλατιανό, τον επί σειρά ετών συμπαίκτη του, κατέκτησαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων τη 2η θέση στο διπλό.  Μέχρι το 1982, που αγωνίστηκε στην κατηγορία εφήβων, κατέκτησε τρεις φορές την 1η Πανελλήνια θέση στο απλό και τρεις φορές την 1η θέση στο διπλό με τον Γαλατιανό, ενώ η πρώτη Πανελλήνια νίκη του στην κατηγορία των ανδρών ήρθε το 1981, όταν ξανά με τον Γαλατιανό κατέκτησαν την 1η θέση στο διπλό.  Την ίδια χρονιά έφυγε για σπουδές στην Αμερική με πλήρη υποτροφία στο Oral Roberts University της Tulsa Oklahoma και αποφοίτησε το 1986 από τον τομέα Physical Education of Recreation, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση.  Επέστρεφε τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα, συμμετείχε στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και της I.T.F. σε επαγγελματικούς αγώνες.

Από το 1983 μέχρι το 1999 είχε αναρίθμητες συμμετοχές αλλά και επιτυχίες στις επίσημες ελληνικές διοργανώσεις, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ως αθλητής και αρχηγός της αποστολής του Ο.Α.Θ., στο Κύπελλο Ελλάδας και στο Εαρινό πρωτάθλημα.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πρώτες νίκες που κατέκτησε: μία στο απλό, πέντε στο διπλό και μία στο μικτό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελλάδας (Πανελλήνιο πρωτάθλημα απλό: 1983, διπλό: 1983, 1986, 1988, 1989, 1992, μικτό: 1992), τέσσερα Πανελλήνια Διασυλλογικά Πρωταθλήματα (Διασυλλογικά 1995, 1997, 1998, 1999), δύο στο απλό, πέντε στο διπλό και δύο στο μικτό στο Κύπελλο Ελλάδας (Κύπελλο Ελλάδας απλό: 1986, 1989, διπλό: 1986, 1989, 1991, 1992, 1994, μικτό: 1993, 1994), ενώ στο Πανελλήνιο Εαρινό Πρωτάθλημα κατέκτησε δύο φορές τον τίτλο στο διπλό και μία φορά στον απλό ανδρών.

Ξεχωριστή σελίδα στο βιογραφικό του, ως μέλος της Εθνικής Ελλάδας, αποτελούν το χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες το 1984 και το αργυρό στην ίδια διοργάνωση το 1985.  Σημαντικότερη ίσως όλων ήταν η συμμετοχή του στην επιτυχία της εθνικής το 1984 στο Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Ανδρών «Galea Cup» κάτω των 21 ετών, όπου η εθνική μας έφθασε στην ημιτελική φάση καταφέρνοντας να διακριθεί στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου.  Ο 20χρονος Ι. Ρήγας νίκησε στην ημιτελική φάση τους γνωστούς τενίστες Γκι Φορζέ και Λουΐκ Κουρτώ (αθλητές που ήταν τότε στους πρώτους 50 της Παγκόσμιας κατάταξης Ανδρών) κερδίζοντας τη Γαλλία με 3-2, ενώ η Εθνική αποκλείστηκε στη συνέχεια από την Αργεντινή με 4-1, όπου ωστόσο ο Ρήγας έδωσε τη μοναδική νίκη επί των Αργεντινών και συγκεκριμένα του Γκαρέτο.  Ως βασικό στέλεχος της εθνικής αγωνίστηκε στο Davis Cup από το 1986 μέχρι το 1991 πετυχαίνοντας οχτώ νίκες έναντι δύο ηττών, ενώ συμμετείχε και σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Πανευρωπαϊκούς και  Μεσογειακούς αγώνες).

Στην προπονητική του καριέρα υπήρξε ομοσπονδιακός προπονητής των Εθνικών Ομάδων Εφήβων - Νεανίδων, Ανδρών – Γυναικών.  Αρχηγός της Ελληνικής Ομάδας Αντισφαίρισης στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2001, όπως επίσης, αρχηγός της Ελληνικής συμμετοχής αντισφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004».  Όταν η Εθνική ανδρών κατέκτησε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Champions Division) το 2001 ήταν πάλι αρχηγός της αποστολής.  Παράλληλα διετέλεσε προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Ο.Α.Θ. επί σειρά ετών και άλλων ομίλων ανα την Ελλάδα.  Υπήρξε προπονητής πολλών αθλητών με διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.  Ξεχωρίζει η Λένα Δανιηλίδου που εκτός των άλλων διακρίσεων ήταν τότε που κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο σε επαγγελματικούς αγώνες όταν ακόμη δεν μπορούσε να βαθμολογηθεί λόγω ότι ήτο μικρή ηλικιακά και της Ελένης Κωνσταντινίδου, δύο Ελληνίδων τενιστριών με ιδιαίτερες διακρίσεις στο ατομικό Πανευρωπαϊκό κάτω των 16 ετών.  Από το 1976 έως σήμερα τρείς μόνο Ελληνίδες αθλήτριες έχουν διακριθεί στο ατομικό Πανευρωπαϊκό κάτω των 16 ετών, στις δύο από αυτές προπονητής ήταν ο Ι. Ρήγας:

  • Το 1997 και 1998 που ΛέναΔανιηλίδου έφτασε στον τελικό, διαπρέποντας στη συνέχεια στο επαγγελματικό τένις φτάνοντας έως το Νο 25 της παγκόσμιας κατάταξης.

  • Το 2003 η Άννα Γερασίμου έφτασε στην οκτάδα στους αγώνες που έγιναν στην Αθήνα.

  • Το 2009 η Ελένη Κωνσταντινίδου που έφτασε στους 8 (προημιτελικά) στους αντίστοιχους αγώνες που διεξήχθησαν στην Μόσχα.

Επίσης υπήρξε προπονητής του πρωταθλητή Ελλάδας Κωνσταντίνου Οικονομίδη, ίσως για αρκετούς ο καλύτερος αθλητής στην ιστορία του τένις στην Ελλάδα.  Αθλητές του με σημαντικές διακρίσεις υπήρξαν επίσης οι: Μάριος Μιχαηλίδης, Μαρία Παυλίδου, Γιάννης Δασκάλου, στην χρονιά 2010 ξεχωρίζει η Παπάζογλου Ελεονώρα #1 στην Πανελλήνια κατάταξη κάτω των 16 ετών, Αναστάσιος Παυλής και η λίστα συνεχίζεται.

Εδώ και πολλά χρόνια, από το 2005 μαζί με συνεργάτες του, ασχολείται ιδιωτικά με προπονήσεις αθλητών, που συμμετέχουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών πρωταθλημάτων και όχι μόνο, στη δική του πλέον σχολή με την επωνυμία: «Σχολή Τένις Ρήγας».

join my club

Powered by: